Inhoud:
Alles is met elkaar verbonden, alles heeft een relatie met elkaar. Ieder proces is het gevolg van miljoenen jaren evolutie. Wij als mens proberen ten alle tijden (en dat is ook wat ons lijf doet) en ten koste van alles en nog wat te overleven. Overleving van jezelf is de belangrijkste prioriteit. Dit zie je ook in cellen en cellulaire processen.
De prioriteiten van het lichaam:
Het lichaam streeft voortdurend naar een toestand van evenwicht (homeostase) en rust zodat het iedere keer voldoende energie kan maken om te kunnen overleven. Iedere verstoring (stress) van het lichaam vraagt om een aanpassing (‘doe iets’). Een chronische verstoring geeft (dus) een chronische aanpassing. Elke ‘klacht’ is het gevolg van een blijvend noodzakelijke aanpassing.
Stress is ruim en rekbaar, voorbeelden zijn:
Bij stress zegt het lichaam: ‘er is iets aan de hand’. Het lichaam vraagt om een aanpassing (‘doe iets’), dus het vraagt om ‘actie’.
Hyperglutamaat
Bij alles wat je doet (iedere ‘actie’) komt er glutamaat vrij. Glutamaat is een neurotransmitter die fungeert als onze ‘aan’ schakelaar. Dit gebeurt allemaal in onze zenuwcellen (neuronen). Door middel van neuronen en neurotransmitters kunnen we in ons lichaam boodschappen sturen en/of ontvangen.
Voorbeelden:
Glutamaat is ook een bloedsuikerregulator, bij een te hoge bloedsuikerspiegel stimuleert glutamaat de productie en afgifte van insuline en bij een te lage bloedsuikerspiegel stimuleert het de productie en afgifte van glucagon. Glutamaat is dus essentieel om ‘alert’ te worden of om tot ‘actie’ over te gaan. Het is belangrijk dat glutamaat, wordt afgebroken na zijn werk gedaan te hebben. Zonder deze afbraak zouden we constant een gevoel van ‘aan’ staan ervaren en het gevoel van ‘doe iets’. Hyperglutamaat heeft ook een negatief effect op de homeostase (evenwicht), het kunnen maken van energie en de overleving.
Het gevolg van te lang te hoge glutamaat spiegels:
Het Endorfinesysteem
Het endorfinesysteem is ons lichaamseigen stress- en beloningssysteem. Dit systeem werkt met meerdere ‘gelukshormonen’ die neurotransmitters worden genoemd. Er zijn meer dan 50 verschillende neurotransmitters waarvan endorfine, dopamine, serotonine en GABA de meest bekende zijn. Ons lichaam zet deze gelukshormonen vrij en het endorfinesysteem zorgt ervoor dat ze worden opgevangen en we ook daadwerkelijk de ‘boodschap’ ontvangen waardoor je rust, geluk, motivatie of ontspanning ook echt voelt.
Endorfine
Van alle ‘gelukshormonen’ is endorfine degene met de meeste functies in het lichaam. Dit komt doordat endorfine de aanmaak van andere neurotransmitters zoals dopamine (beloning / motivatie) en melatonine (waak-slaapritme) kan sturen. Endorfine is een belangrijke stressremmer doordat het samenwerkt met andere neurotransmitters zoals GABA (rust) en oxytocine (knuffelhormoon).
Bij iedere ‘actie’ en dus iedere keer wanneer het endorfinesysteem word geactiveerd komt er dopamine en GABA vrij. Dopamine zorgt voor het beloningsgevoel en GABA zorgt voor de rust en ontspanning, dit geeft je de motivatie om de actie de volgende keer weer te doen.
Endorfine behoort tot de top 3 van belangrijkste stoffen in het proces van zelfherstel, samen met endocannabinoïden en BDNF.
Functies endorfine:
Endorfineresistentie
Het endorfinesysteem werkt met endorfinereceptoren, deze receptoren zorgen ervoor dat er bepaalde berichten kunnen worden doorgegeven. Endorfineresistentie betekent dat het lichaam voor een lange periode te veel endorfine heeft vrijgezet, zonder dat de receptoren rust hebben gekregen om zich te herstellen. Wanneer de receptoren geen tijd hebben om te herstellen door overstimulatie krijgt de neurotransmitter glutamaat de overhand. Hierdoor ontstaat er een hyperglutamaat.
Endorfineresistentie word veroorzaakt door onze levenswijze. Het zorgt ervoor dat we minder stress aankunnen en meer beloning nodig hebben. Het is mede verantwoordelijk voor de enorme toename van het aantal mensen met allergische aandoeningen zoals astma en hooikoorts, ADHD, kanker, onvruchtbaarheid, onthechting, angststoornissen, diabetes en chronische pijn. Endorfineresistentie zorgt er ook voor dat we een gevoel van onveiligheid ervaren.
Oorzaak endorfineresistentie: alle stoffen, gedrag en situaties die endorfine langdurig overstimuleren. Ons lichaam heeft een natuurlijke productie van endorfines bij bijvoorbeeld sporten, lachen, seks, dansen en pijn. Tegenwoordig zijn er veel externe invloeden die ook endorfine stimuleren.
De meest voorkomende endorfine aanjagers:
Zowat alle stoffen die endorfineresistentie veroorzaken, zorgen voor een forse daling of resistentie van BDNF en ontregeling van het ECS.
Voorbeelden van endorfineresistentie:
Het ECS
Het ECS is, net als het endorfinesysteem, een master regulator. Het ECS zorgt ervoor dat je niet kapot gaat aan activiteit, het is een grote beschermer. Bij alles wat je doet (iedere ‘actie’) komt er glutamaat vrij. Glutamaat is een neurotransmitter die fungeert als onze ‘aan’ schakelaar. Glutamaat is neurotoxisch en als het te lang blijft hangen dan kan het schade aanrichten. Glutamaat zet je aan tot actie, maar je wil het zo snel mogelijk weg hebben. Het ECS kan ‘aan’ signalen blokkeren. Hierdoor krijg je de tijd om glutamaat weg te vangen en de zaak te herstellen. Het ECS zorgt er dus voor dat je op rust komt, dat je ophoudt met ‘aan’.
Voorbeelden:
Functies ECS:
Endocannabinoïden
Het ECS werkt door middel van endocannabinoïden. Endocannabinoïden zijn lichaamseigen stoffen die in het lichaam worden geproduceerd. De belangrijkste endocannabinoïden zijn Anandamide en 2-AG. BDNF reguleert de vrijgave van deze endocannabinoïden in het deel van de hersenen dat de stressrespons reguleert, waardoor men stressbestendiger wordt.
CB1- en CB2 receptoren
Deze endocannabinoïden binden zich aan specifieke endocannabinoïde receptoren, de CB1-receptoren en CB2-receptoren. Deze receptoren bevinden zich in verschillende delen van het lichaam, zoals het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel. Door deze receptoren te activeren, kan het ECS op een breed vlak reguleren en herstellen.
De CB1- en CB2-receptoren houden elkaar in evenwicht. Als 1 van de 2 receptoren overmatig wordt geactiveerd, neemt de werking van de andere af. De CB1 receptor, ook wel de ‘Obesitas-receptor of ‘Verslavingsreceptor genoemd, heeft een regulerende werking. De CB2 receptor, ook wel de ‘Anti-obesitas-receptor’ of ‘Antiverslavingsreceptor’ genoemd, heeft een herstellende werking.
Bij alle vormen van stress word de CB1-receptor geactiveerd. Als de CB1 receptor overactief is dan kan het systeem niet op rust, de rem is kapot, je kunt niet ‘uit’. Wanneer het systeem niet op rust kan, dan kan het niet herstellen.
Duale werking van de CB1- en CB2-receptoren van het ECS.
Een verstoring in het evenwicht van het ECS wordt meestal veroorzaakt door overactieve CB1-receptoren en luie CB2-receptoren.
Aandoeningen gerelateerd aan het Endorfinesysteem en het ECS:
Er is geen ‘quick fix’ voor het oplossen van een endorfineresistentie of een disbalans in het ECS. Ook is de oorzaak per persoon en situatie verschillend. De focus ligt op het verminderen van endorfine, zodat de receptoren kunnen herstellen. Het beperken van exorfinen (gluten, zuivel, soja en spinazie), suikers en plantaardige vetten is essentieel. Daarnaast zijn er een aantal natuurlijke supplementen die bijvoorbeeld glutamaat remmen, de receptorgevoeligheid verhogen en het ECS systeem activeren.
BDNF
BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) is een stof die de hersencellen herstelt en de groei van nieuwe hersencellen bevordert. Als BDNF niet meer goed werkt, neemt de kans op degeneratie en degeneratieve ziekten (zoals Parkinson, dementie en hersendiabetes) toe. BDNF is belangrijk voor het korte- en langetermijngeheugen, omdat het de synaptische verbinding en de aanmaak van synapsen reguleert.
BDNF reguleert de vrijgave van de endocannabinoïden (anandamide en 2-AG) in de hippocampus, het deel van de hersenen dat de stressrespons reguleert, waardoor men stressbestendiger wordt. Het down-gevoel dat men ervaart nadat de belonende effecten van dopaminerge voeding (zoals troostvoeding, vetrijke voeding en suiker) zijn uitgewerkt, wordt deels veroorzaakt door een tijdelijke maar forse daling van BDNF.
BDNF herstelt de gevoeligheid van:
BDNF en anandamide zijn lichaamseigen stoffen met een efficiëntere antidepressieve werking dan reguliere antidepressiva zonder vervelende bijwerkingen, gevaar voor overdosering, afwijkingen van foetus, epigenetische dysfuncties en lange termijn complicaties. Hoe meer BDNF we beschikbaar hebben, des te beter we met stress kunnen omgaan.
Een epigenetische behandeling die zelfherstel promoot is bij voorkeur gericht op het optimaliseren van BDNF, endorfine en het ECS.
Maak dan een afspraak of neem contact op.
Copyright © - OrthoFysiek
KvK 85217395 - BTW-id NL004066786B09 - Lid CAT Nr. 72592022-01-18
Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Behandelovereenkomst