Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire Geneeskunde

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Carl Pauling (1901-1994). ‘Orthos’ betekent in het Grieks ‘juist, recht, gezond’. ‘Moleculair’ betekent ‘met betrekking tot de moleculen’. De definitie van orthomoleculaire geneeskunde is:


“De behandeling van een ziekte door de organen te voorzien van de optimale moleculaire omgeving, in het bijzonder de optimale concentraties van stoffen die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn”.


In de orthomoleculaire geneeskunde is het uitgangspunt dat een aandoening eerder zal genezen wanneer de concentraties vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.

 

Hippocrates beschreef in zijn tijd (460-377 v.Chr.) al de geneeskrachtige werking van voeding en hij hanteerde de overtuiging: 'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'.

 

De invloed van voeding raakte de afgelopen eeuwen echter op de achtergrond, doordat er schijnbaar effectievere behandelmethoden werden ontwikkeld zoals chirurgie en het gebruik van antibiotica. Door de snelle resultaten raakte de essentiële rol van voeding op de achtergrond. Terwijl voeding een sleutelrol speelt als het gaat om niet ziek worden en herstellen.



"Let food be thy medicine

and medicine be thy food"

- Hippocrates -


In het geval van chronische aandoeningen slaagt de geneeskunde vaak niet in haar opzet en beperkt ze zich tot stabilisatie van de toestand. Wanneer we stoppen met de medicatie, blijven de symptomen toch aanwezig. Denk maar aan suikerziekte of reuma. Van 'genezing' is hier maar weinig sprake. Om toch duurzame oplossingen te vinden voor chronische aandoeningen moeten we terug naar de basis: waarom worden we ziek, hoe kunnen we ziekte voorkomen en wat moeten we doen als aandoeningen toch uit de hand lopen? Een eerlijke evaluatie van onze levensstijl en onze voeding is noodzakelijk om na te gaan waar het fout loopt.


Dat groenten en fruit goed zijn voor het lichaam, dat weet menig persoon. Maar voeding is veel meer dan enkel groenten en fruit. In de orthomoleculaire geneeskunde is voeding de basis voor een gezond lichaam. Gezonde voeding is voeding die bijdraagt aan een goede afstemming van alle moleculen voor een gezond lichaam.

In de huidige consumptiemaatschappij wordt er veel voorverpakt voedsel verkocht. Deze voeding bevat vaak onnodige toevoegingen en stoffen die nadelig (kunnen) zijn voor de gezondheid, maar ook weinig vitaminen en mineralen bevatten. Kortom: voeding dat ons lichaam vult, maar helaas niet voedt.


Wanneer wij spreken over gezonde voeding, dan zullen we terug moeten gaan naar onze verre voorouders. Volgens wetenschappers is ons DNA, de belangrijkste drager van erfelijke informatie, in 35.000 jaar nauwelijks veranderd. Onze genen en ons lichaam zien er nog steeds hetzelfde uit als in de prehistorie. Onze voedingsbehoeften zijn identiek gebleven. Wat wel sterk is veranderd, is ons voedingspatroon. Ons lichaam heeft zich in zo'n korte tijd nog niet kunnen afstemmen op ons huidige voedingspatroon. Dit heeft vaak tot gevolg dat het lichaam niet in balans is, met aandoeningen als gevolg.


In de orthomoleculaire leer werken we zo min mogelijk met protocollen, maar zoveel mogelijk met op het lichaam aangepaste leefomstandigheden en voeding. Uiteraard is gezonde voeding voor iedereen de basis, maar het kan zo zijn, dat bijvoorbeeld iemand te kampen heeft met een allergie of intolerantie. Het is dan van belang daar de voeding op aan te passen. Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar leefomstandigheden. Hierbij kan gedacht worden aan bewegen en slaap.


Veel mensen denken een gezond eetpatroon te hebben, helaas valt dit vaak tegen als we ze via een voedingsdagboek monitoren. Bewust worden van gezonde voeding en leefstijl, daar begint het mee.

Een doel voor ogen hebben en jezelf de kennis gunnen om gezonde voeding te kunnen bereiden kost in het begin wat tijd, maar zal na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen!



‘Are you willing to give up the things that are making you sick?’

- Hippocrates -


'To be the best me I can be'

unsplash