Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie

Generationeel trauma

Een generationeel trauma is een trauma die in ieder geval niet in je eigen leven heeft plaats gevonden. Het helpt je ‘overleven’. Het zit in de DNA. Net zoals dat je weet dat je voor een tijger moet wegrennen, waarschuwt een trauma van bijv. een van onze ouders dat we moeten ‘oppassen voor het kwaad’ met als doel: overleven.

‘Een trauma is een 'event' waarin veel emotie, tijd en zintuigen bij betrokken zijn waardoor we het contact wat we hadden met een kwaliteit in onszelf zijn kwijtgeraakt.

Zodra je een trauma door maakt verlies je het contact met die kwaliteit in jezelf. De ‘zoek’ gaat aan, want je bent wat kwijtgeraakt. Je bent op zoek naar een manier om te overleven, want dat is wat we doen: overleven, continu.

Zodra je iets hebt ‘gevonden’, dan kun je ‘overleven’. Het is een strategie. Dit kan zijn: ADHD, HSP, Alcoholisme, etc.

Je ‘doet’ iets, dus je 'doet' ADHD of je ‘doet’ alcoholisme. Dit doe je natuurlijk niet continu. Dus verwar gedrag niet met identiteit.

Je bent een man of een vrouw, dat is je identiteit. Je identiteit kun je niet veranderen, gedrag wel.


Tegenwoordig zie je veel identiteitsverwarring. Vaak identificeren mensen zich met gedrag. “Ik ben ADD’er” of “Ik ben een HSP”.


Voorbeeld:

‘Pietje is alcoholist’. Pietje drink ook wel eens niet, als hij slaapt bijvoorbeeld. Dus Pietje is niet een alcoholist, maar Pietje doet alcoholisme. Ik doe HSP. Klaasje doet reuma. Jantje doet ADHD. Je doet een overlevingsstrategie, want je bent het contact met een kwaliteit in jezelf kwijt geraakt. Jij, of een van je (groot)ouders door een trauma.

Niemand is hierin een schuldige.


Zodra je op zoek gaat naar een bepaald label voor jezelf (of voor 1 van je kinderen) is er eigenlijk een mooi moment aangebroken waarop je naar jezelf mag gaan kijken. Je mag aan jezelf gaan werken. Groeien en bewustwording is hierin belangrijk.


Weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag op je eigen wijze weg!


Lieve groet,

Anne

unsplash